Vodenje portfelja kripto valut v Excelu

Odličen program za vodenje portfelja kripto valut v Excelu, ki je izredno preprost za uporabo, med drugim pa omogoča avtomatično posodabljanje tečajev.

12.01.2021, Goran Dolenc
Categories: Crypto Excel VBA
Tags: Bitcoin Crypto Excel Portfelj

V svetu kripto valut se ljudem porajajo številna vprašanja, med drugim tudi, kako na preprost, učinkovit in zaseben način voditi portfelj.

S tem v zvezi se kripto trgovalci ukvarjajo s številnimi kripto žetoni, različnimi borzami za trgovanje in množico denarnic, ki so na voljo za njihovo hranjenje. Običajno vsak začne na malo, si odpre račun na eni denarnici, pri eni borzi, itd.. Toda kaj kmalu se nam zgodi, da iz takšnega ali drugačnega vzroka odpremo še drugi, tretji, četrti račun itd.. In takrat se zavemo problema vodenja portfelja, kje imamo kaj in koliko, ko je govora o kripto valutah?

Na spletu je moč najti številne programe, ki omogočajo vodenje portfelja kripto valut. Nekateri so online, drugi narejeni v Excelu ali drugih programih. Vsak izmed njih ima določene prednosti in slabosti. Vsak ni najbolj primeren za vsakogar.

Eden izmed najbolj preprostih za uporabo, dovolj fleksibilen glede dodajanja novih žetonov in novih borz ter denarnic, ter po drugi strani dovolj robusten in z dovolj funkcionalnosti, je zagotovo 'Crypto Portfolio Tracker'.

Program omogoča preprosto dodajanje in odstranjevanje kovancev v ali iz portfelja. Enako velja za nove borze ali denarnice. Portfelju v štartu nastavite privzeto fiat valuto, torej valuto EUR ali USD, v katero se potem preračunavajo vse ostale vrednosti kripto žetonov. Vsa ostala matematika se dogaja avtomatično, tako da imate v vsakem trenutku na voljo aktualen portfelj, vključno z grafičnim prerezom.

Ena izmed funkcionalnosti tega Excel VBA programa je, da je mogoče nastaviti avtomatično posodabljanje tečajev kripto valut. Namesto rečnega posodabljanja je torej v program vključena procedura, ki preko CoinGecsko API vmesnika pridobiva in posodablja tečaje v Excelu.


Program je stestiran za verzije Excela 2016 ali novejše, torej vključno 2019 in 365, pri čemur se zahteva Windows operacijski sistem.

Program ni namenjen trgovanju ali vodenju transakcij, temveč zgolj vodenju aktualnega portfelja. To pomeni, da v eno samo tabelo preprosto vnašate trenutna stanja kripto valut po posameznih borzah in denarnicah.

Nakup programa je mogoč na portalu Fiverr po simbolični ceni. V primeru potrebe po izvorni kodi programa, je cena nekoliko višja.

Po dogovoru in proti plačilu obstaja tudi možnost prilagoditve programa željam in zahtevam uporabnika.


Omejitev odgovornosti: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  Družba REŠITVE d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak.