Vezava evrov z mamljivo obrestno mero in brez časovne omejitve

depozit

Denarja na slovenskih banka je ogromno, obresti za depozite so tako rekoč ničelne. Po novem bodo banke zaračunavale še ležarino. Kakšne so alternative?

12.01.2021, Goran Dolenc
Categories: Crypto
Tags: Banka Binance Depozit Obrestna mera

Že dolgo časa smo v EU in ZDA, pa tudi marsikje drugje po svetu, kar se tiče razvitih gospodarstev, priča ničelnim obrestnim meram na bankah. Če smo bili včasih vajeni varčevati v obliki takšnih in drugačnih depozitov, s fiksno ali variabilno obrestno mero in za različna obdobja, danes na takšen način težko privarčujemo kakšen evro. Spodaj na sliki je primer izračuna pri NLB za vezavo depozita 20.000 EUR za eno leto. Na koncu bi vam banka pripisala 'celo' 2 evra obresti, s tem da imate sredstva vezana in nedostopna za čas vezave.


Obetajo pa se nam še celo slabši časi, saj bodo banke postopoma a zanesljivo začele z zaračunavanje ležarine. Kaj to pravzaprav pomeni? Ja, namesto da boste dobili vsaj nekaj obresti zato, da imate denar na banki, boste za to morali celo plačati.

Seveda bodo banke ta strošek začele uvajati postopoma. Prva naj bi bila NLB, ki naj bi že a aprilom uvedla ležarine za fizične osebe in sicer za stanja nad 250 tisoč evri. Pričakujemo pa lahko, da se bodo NLB-ju kmalu pridružile tudi druge slovenske banke, postopoma pa se bo verjetno začela spuščati tudi meja.

Situacija v gospodarstvu

K višji likvidnosti in večji količini denarja v obtoku je pripomogla tudi korona kriza, ki je na eni strani zaradi zaprtja velikega dela javnega življenja vplivala na bistveno nižjo potrošnjo ljudi, po drugi strani pa nas vlada "razvaja" z raznoraznimi dodatki. O smiselnosti tovrstnih ukrepov ne želim polemizirati, dejstvo pa je, da je posledica tiskanja velikih količin svežega denarja po svetu in že omenjenih ukrepov, vse več denarja na bankah.

Seveda je kriza najbolj prizadela najranljivejši del prebivalstva, ki se že tako ali tako težko prebija iz meseca v mesec. Kljub temu pa je tudi kar nekaj ljudi in gospodinjstev, ki se v tem trenutku sprašujejo, kako smiselno urediti svoje osebne finance za prihajajoče obdobje? Ob tem seveda razmišljamo o različnih naložbenih razredih, od bančnih depozitov, naložb v nepremičnine, plemenite kovine, sklade, obveznice, delnice ali celo kripto valute.

Možnosti za pripravo na nove gospodarske okoliščine je torej veliko, v tem prispevku pa bi se rad osredotočil na manj tvegane naložbe, alternativo bančnim depozitom.

Privlačnost kripto trgov v primer inflacije

Kripto valute (Bitcoini in druge) so pridobile na prepoznavnosti v zadnjih letih, še vedno pa lahko glede na tržno kapitalizacijo različnih naložbenih razredov rečemo, da gre za relativno slabo razvit trg, ki ima še veliko potenciala za rast. Privlačnost kripto sveta bi se lahko še povečala v primeru inflacije, saj npr. omejena količina Bitcoinov daje tej kripto valuti značilnost hranitelja vrednosti, podobno kot jo ima zlato.

Do inflacije bi lahko prišlo po koncu korona krize in seveda postopoma, ko se bo predvidoma povečala potrošnja, kar bo predvidoma vplivalo tudi na dvig cen. Da inflacija ostala pod kontrolo in na nekih normalnih nivojih, lahko potem v nadaljevanju pričakujemo tudi ukrepanje monetarnih politik v smeri dvigovanja obrestnih mer.

Skratka, zakaj omenjam kripto svet? Ker se poslovni subjekti tudi na tem tržnem segmentu, podobno kot v kateremkoli segmentu gospodarstva, trudijo za čim več strank in strmijo k povečanju tržnega deleža. Eni to počnejo na način, da omogočajo ljudem skozi razne igre in priporočila pridobiti brezplačne Bitcoine in druge kripto valute, o čemur smo pisali v članku: 'Kako do brezplačnih Bitcoinov?'.

Borza za trgovanje s kripto valutami Binance pa se je tega lotila tudi na nekoliko drugače način. Nove stranke med drugim privabljajo tudi z, za te čase, izredno mamljivimi obrestnimi merami za depozite.

Alternativa bančnemu depozitu - vezava evrov na Binancah

Depoziti pri Binancah, ki sicer velja za eno največjih kripto borz na svetu, so možni za vnaprej določeno fiksno obdobje (7, 14, 30 ali 90 dni), lahko pa so tudi popolnoma fleksibilni, torej iz dneva v dan, brez omejitve in z dostopom do sredstev kadarkoli. Seveda so obrestne mere v primeru fleksibilnih depozitov nekoliko nižje.

Sicer pa so depoziti oz. vezava sredstev možne na različne kripto in tudi fiat valute. To pomeni, da lahko vežete tudi Evre in vam ni potrebno predhodno kupiti katerekoli kripto valute. V času pisanja tega članka znaša letna obrestna mera za vezavo Evrov 3,21% in brez časovne omejitve.

Obrestovanje je dnevno, nastaviti pa je mogoče tudi, da se vam dnevno pripisane obresti avtomatično reinvestirajo v vezavo. Na takšen način si ustvarite produkt obrestnega in ne zgolj linearnega obrestovanja, zaradi česar bo končni donos še višji.

V primeru vezave 20.000 EUR za obdobje enega leta bi zaslužili 642 EUR obresti. Ob tem imate možnost depozit kadarkoli prekiniti v celoti ali zgolj delno. Se pa lahko seveda obrestna mera tudi kadarkoli spremeni.


In zakaj bi neka kripto borza v času ničelnih obrestnih mer po svetu ponujala tako visoke obresti za fleksibilne depozite? Preprosto zato, ker s tem želijo privabiti nove stranke in verjamejo tudi ter upajo, da jih bodo slej ko prej zasrbeli prsti ob gledanju visokih donosov na kripto valutah, zaradi česar bodo tudi ti sicer 'konzervativni' posamezniki pričeli vsaj delno kupovati in prodajati tudi Bitcoine in druge kovance.

In kako opraviti vezavo depozita na Binancah?

Najprej si boste morali odpreti račun, kar je zelo preprosto, vse lahko storite online. Bo sicer nekaj pošiljanja dokumentov zaradi identifikacije, a konce koncev gre za varnost vašega računa in je to dobro za vas. Sami si določite tudi nivo varnosti vstopa v sistem, priporočljiv je vsaj dvostopenjski nivo gesel in verifikacije. Na voljo imate potem za uporabo tako online spletno stran ali pa aplikacija za mobilne telefone in druge pametne naprave.

Po odprtju računa si boste lahko nakazali denar. Najcenejši način je preko SEPA plačil, torej neposredno iz vaše slovenske banke na vaš račun pri Binancah. Vsi podatki za nakazilo so vam na voljo v sistemu, stroški takšnega nakazila pa so z vidika Binance ničelni, plačate torej zgolj toliko, kot vam bo zaračunala vaša slovenska banka. Vsi drugi načini nakazila, preko kartice ali kako drugače, so povezani z višjimi stroški.

Nakazilo denarja iz slovenske banke na vaš račun pri Binancah traja zgolj nekaj ur (potrjeno v primeru NLB-ja), v kolikor ste nalog za nakazilo oddali na banko v zgodnejših urah delovnega časa. Skratka, o vknjižbi nakazila na Binancah boste obveščeni po emailu in takrat lahko potem obiščete spletno strani Binance Earn, kjer opravite vezavo depozita.


Omejitev odgovornosti: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  Družba REŠITVE d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak.